Het is nu 24 okt 2018 01:53



Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ] 
 Tips om bodem te vervangen! 
Auteur Bericht
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Het betreft hier mijn Rio125 gezelschapsbakje:
Wanneer ik nieuwe slakjes in het aq. zet zijn ze binnen enkele dagen dood. ook ben ik enkele cory´s verloren. Het is me duidelijk nu.... het venijn zit in de bodem.

Dus.... binnen enkele dagen vervang ik de bodem. Ben van plan alle water opnieuw op te vangen en te hergebruiken.
Maar wat met de filter? In die juwel filter zit onderaan heel veel mulm van maanden. Wat doe ik daarmee? Het is me al eerder opgevallen wanneer ik de onderste sponzen eruit haal om eens uit te spoelen en ze daarna terugplaats er een hele wolk van vuil molm terug de bak invliegt en dat wil ik vermijden.
Is het goed dat ik de filtermanden gewoon zonder uit te spoelen daarna opnieuw in de filter breng om zoveel mogelijk bacteriën te sparen?
Ik vind hier niet direct tips waarop te letten.


25 dec 2013 16:43
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Chrisje, hoe ik het altijd doe...

Ik haal er een paar extra grote emmers water uit
Haal al het filtermateriaal er uit en knijp de vieze rommel nog eens extra goed uit IN het aquarium, niet uitspoelen onder de kraan.
Ik schep met een schepnetje de bodemsubstantie er uit
Zuig het laatste rommel en viezigheid met een darm er uit in een emmer die ik in de gootsteen zet, het water loopt over in de gootsteen, de bodembedekking zinkt in een emmer.
Maak alles proper, vensters, leidingen...

En begin terug te vullen, eerst de bodem, dan het oorspronkelijke water uit de emmers, als de filter (bioloog) goed onder water zit, dan steek ik mijn filtermateriaal er terug in en vul dan tot van boven.
Al je inrichting doe je rustig bij het begin van het vullen, tijd genoeg (planten/stenen/decoratie)

Ik heb nog nooit een nitrietpiek gehad op deze manier. Wel gebruik ik ook meestal dan een beetje nitrivec.

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 17:34
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Als ik het goed begrijp gebruik je opnieuw hetzelfde zand nadat het gespoeld is en neem je geen nieuw zand.
Voor de rest het ik begrepen!
Ik dacht eventueel anders het molm uit het onderste van de filter te mengen in het nieuwe zand.
Dat is dan niet nodig als ik hetzelfde zand gebruik?


25 dec 2013 18:29
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Chrisje,

Als je zand toeslibt, zou ik sowieso kiezen voor zand met grotere korreldikte. Ik heb hier al 9 jaar mijn grote aqua staan en heb een jaar geleden wit zand bij Hornbach gekocht. Na een tijdje is dat spierwitte er af, maar het slibt niet dicht.

Daarvoor heb ik 8 jaar rivierzand gebruikt (korrelgrootte 0.4-0.8mm) en nooit problemen gehad.

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 18:49
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Wat ik liggen heb is filterzand. Als het dichtslipt zou je dat toch moeten zien aan ophopingen en lucht die er uit komt. Nee? Heb dat ook eens ergens gelezen.


25 dec 2013 18:59
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Wat bedoel je dan met het venijn zit in de bodem?

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 19:01
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Gewoon beeldspraak!
Ik bedoel dat ik de problemen die ik heb met de slakken die dood liggen op de bodem, moet zoeken in de bodem zelf . Heb al meerdere keren om advies gevraagd maar het blijft gissen naar de oorzaak.

Ben van plan het volgende te doen: Dit weekend de filter grondig te reinigen, voor alle zekerheid ga ik pas binnen een 10-tal dagen de bodem leeghalen en vervangen door nieuw en oud bodemzand.
En daarbij de nodige bacteriën.


25 dec 2013 19:37
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Bestaat je bodem uit zand of steentjes? In principe is dit dood materiaal, dus of daar iets mis mee zou zijn...lijkt me uitzonderlijk.

Misschien eens alles goed doorspoelen en uitkuisen?

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 19:40
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Het is filterzand die er nu inzit.


25 dec 2013 19:44
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Ik denk dat er niets mis kan zijn met je zand. Enkel met organisch materiaal.

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 19:54
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Dus, de filter?


25 dec 2013 19:57
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Voor je iets zou gaan doen...moet je de reden kennen.

Soms kun je dan met de reden, de oorzaak achterhalen

Heb je je water al gemeten? Dit ijkt mij de eerste (en misschien enige) vereiste.

Meten = weten...

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 20:02
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
De waarden zijn vrij goed, fosfaat is wel aan de hoge kant 2mg maar ook niet meer. Nitraat laag!


25 dec 2013 20:05
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009 17:46
Berichten: 1415
Woonplaats: Sint Katelijne Waver
Als er niets mis is met je waterwaardes...heeft je slakkensterfte daar niets mee te maken. Je bodem vervangen zou maar een tijdelijke oplossing kunnen zijn en vooral...veel werk en stress voor niets.

_________________
Niemand is perfect, maar bij sommigen valt dat meer op...


25 dec 2013 20:09
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 aug 2011 18:55
Berichten: 2523
Woonplaats: Bornem
Als slakken sterven is dit meestal een metaal vergiftiging. ( 99% door koper)
heb je u aquaruim water ergens in contact met koper gebracht? gebruik je nog regenwater? (zink van de leidingen)
of ben je reeds omgeschakeld op osmose?
(indien het laaste zal het zeker niet aan u water liggen.


25 dec 2013 21:46
Profiel
Apistogramma
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2010 17:51
Berichten: 1181
Woonplaats: Ternat
Ik gebruik nog steeds een deel regenwater. Mijne man ziet een osmose toestel installeren absoluut niet zitten en een LFS waar ik osmose kan halen is hier niet in de buurt.
Het geeft zolang goed gegaan met de slakken en dan zou het nu plots omslaan. :roll:
Ik zal es kijken of ik een Cu tester vind.


26 dec 2013 06:32
Profiel
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 dec 2009 21:29
Berichten: 6811
Woonplaats: Weiteveen, Nederland
viewtopic.php?f=50&t=9569 :wink:

_________________
Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding


26 dec 2013 10:23
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 17 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling